Verpakkingsvrij winkelen en onze winkelverpakking

Onze koffie en thee lenen zich uitstekend om verpakkingsvrij mee te nemen. Omdat een verpakking slechts een vervoermiddel is - die eenmaal thuis hoogstwaarschijnlijk in de prullenbak belandt - moedigen wij verpakkingsvrij winkelen aan. Op onze winkeldeuren vind je dan ook de ‘neem-gerust-je-eigenverpakking-mee-raamsticker’ van Zero Waste Nederland.

Onze herbruikbare koffiezak

8 maart introduceren wij tevens onze eigen kantoenen koffiezak. Van winkel tot jouw koffieblik: deze herbruikbare, duurzame verpakking leent zich uitstekend als vervoermiddel. Je ontvangt de koffiezak bij aankoop van 500 gram biologische bonen in één van onze winkels. En, om verpakkingsvrij winkelen extra te stimuleren, ontvang je bij elke refill van de koffiezak (of je eigen verpakking) 5% korting op jouw favoriete koffiebonen. Deze actie loopt tot en met 30 juni.

Hoe duurzaam is onze eigen winkelverpakking?

Heb je jouw eigen verpakking niet bij je? Onze winkelverpakking is gelukkig al behoorlijk ‘groen’. Het is namelijk gemaakt van landbouwafval (bladeren en stengels) met 100% groene energie. Aan de binnenkant van dit papier zit biologisch afbreekbaar cellulose, dit beschermt onze koffie en thee uitstekend tegen lucht en vocht. Op onze verpakking vind je het kiemplantlogo, het logo voor composteerbaar bioplastic. Hoewel deze verpakkingen composteerbaar zijn, mogen ze niet in de gft-bak. Het bioplastic composteert namelijk niet snel genoeg. Ze mogen echter ook niet bij het plastic afval, omdat ze een andere samenstelling hebben dan gewoon plastic. Deze verpakkingen horen dus bij het restafval. Ja, dat lees je goed. Ondanks dat de zakjes voldoen aan de eisen die gesteld worden aan composteerbare verpakkingen en het kiemplantlogo, mogen ze niet in de gft-bak.

Afvalverwerkers zijn momenteel nog niet in staat composteerbare verpakkingen te onderscheiden van verpakkingen die niet te composteren zijn en halen deze verpakkingen om die reden uit het verwerkingsproces. Onze verpakking is volledig duurzaam geproduceerd maar door het ontbreken van beleid op een goede verwerking, kan het materiaal niet meer hergebruikt worden. Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan naar een optimale afvalverwerking en zijn we hoopvol dat hier binnenkort een oplossing voor is.